Рахівський рятувальник Золтан Галамбіца ділиться про першу ротацію в лавах ДСНС

05 Березня 2024, 11:52
Рахівський рятувальник Золтан Галамбіца 464
Рахівський рятувальник Золтан Галамбіца

Колишній військовий, а сьогодні водій пожежної частини Золтан Галамбіца, народився у Рахові Закарпатської області в 1988 році.

Він пройшов вогонь, воду та Дебальцевський котел. Останнім у своїй колоні виїжджав з Дебальцевського плацдарму в 2015 році та одним з перших заїхав на звільнені території в жовтні 2022 року.  За спиною – служба в Збройних Силах України та участь в антитерористичній операції в 2014-2015 роках. Про це інформує ДСНС у Закарпатській області.

Ті буремні часи чоловік згадує так:

«Я служив у 128-й окремій гірсько-піхотній бригаді, взвод ракетно-артилерійського озброєння. Потрібно було своєчасно і безпечно доставляти особовий склад до місця призначення для проведення ремонтних робіт того, чи іншого військового обладнання та зброї. Зараз війна сильно відрізняється: в 2014 році не було такої техніки, дронів, воювало менше професійних військових… Коли виходили з котла, то колона обстрілювалася зліва та справа, три рази потрапляли в засідки, 12 кілометрів шляху проїхали за 8 годин».

За декілька днів до повномасштабного вторгнення, а саме 21 лютого 2022 року, чоловік вступив на службу до лав ДСНС у рідному Рахові. Та через сім місяців разом з колегами вирушив на свою першу ротацію. Але вже в якості не військового, а героя без зброї — рятувальника ДСНС.

«Ми працювали в Балаклії Харківської області, яку було звільнено буквально три тижні перед нашим приїздом. Розбирали завали будинків та зруйнованої ворогом лікарні, допомагали населенню відновлювати свої оселі. Людей там мешкає багато, навіть зустріли жінку з Ужгорода. Вона впізнала нас по говірці та була цьому дуже рада. Після жахів окупації, люди зустрічають нас як рідних — плачуть та водночас радіють, що вони серед своїх».

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024